Puhe- ja keskustelukulttuurin rappio?

Viime vuosina ja viime kuukausina on puhuttu paljon vihapuheesta, törkeästä nimittelystä, valheista, muunnellusta totuudesta, harhaan johtamisesta, maalittamisesta, trollaamisesta, tahallisesta väärinymmärtämisestä, väärien väitteiden, huhujen sekä juorujen levittämisestä, julkisesta häpäisemisestä ja epäasiallisesta kielenkäytöstä. Tällaista tapahtuu ympäri maailmaa esimerkiksi politiikan saralla, myös meillä Suomessa, kuten olemme voineet valitettavasti todeta. Erityisesti sosiaalinen media on täynnä leimaavaa ja nimittelevää kielenkäyttöä. Olen ollut havaitsevinani, että tällainen ilmaisu- ja puhetapa leviää ja tarttuu epidemian lailla, ei vain politiikkaan, vaan myös muihin yhteisöihin, tapahtuipa se sitten millä keinoin tahansa. Epäasiallisesta someöyhötyksestä on tullut arkipäivää, ja ennen epäasiallisena pidetystä puhetavasta on tullut ikään kuin uusi normaali. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta vähimmäisvaatimuksen asiallisessa puheessa pitäisi olla totuus sekä totuuden ja mielipiteen erottaminen toisistaan.

Käytetty kieli ja ilmaisutapa kertovat asenteista. Asenteet muokkaavat kieltä. Mutta myös päinvastoin, käytetty kieli muokkaa asenteita ja ajatuksia. Asenteet ja ajatukset muokkaavat viestintäkäyttäytymistä. Alussa kuvatun kaltaista puhetapaa ja keskustelukulttuuria, tai sen puutetta, voi esiintyä myös eri työyhteisöissä, järjestöissä ja muissa epävirallisimmissakin yhteisöissä. Onneksi epäasialliseen kohteluun on aiempia vuosikymmeniä enemmän kiinnitetty huomiota nimenomaan työelämässä, jossa asiallisen kohtelun katsotaan olevan osa työsuojelua ja hyvinvointia. Asiassa on kuitenkin vielä paljon työtä. Yhteisön sisällä voidaan esimerkiksi sosiaalisen median sijasta käydä toisten kimppuun sähköpostikiusaamisella ja -maalittamisella, avoimesti tai selän takana.

Olen eri yhteyksissä, sekä kouluttaessa että järjestötoiminnassa joutunut käsittelemään kiusaamista ja epäasiallista kohtelua. Epäasiallista kohtelua ovat mm. seuraavat tekijät: Huutaminen, hyökkääminen, uhkailu, aggressiivisuus, perättömien juorujen ja asioiden väittänen ja levittäminen, nöyryyttäminen ja häpäiseminen (myös julkisesti), maineen mustaaminen, häirintä ja epäasiallinen kohtelu, nöyryyttäminen, vähättely, alistaminen, mitätöiminen, ylimielisyys, työsuhteen vähättely, työn tärkeyden sekä ammattitaidon ja työssä suoriutumisen vähättely ja mitätöinti, työsuorituksen jatkuva arvostelu, työn ja työtehtävien sekä työhön liittyvän koulutuksen hankaloittaminen ja estäminen, turha puuttuminen, mielipiteen esittämisen estäminen, kyttääminen, eristäminen ja yhteydenpidon estäminen, syrjäyttäminen, vuorovaikutuksen tarkoituksellinen haittaaminen, epäilyn osoitukset, virheiden etsiminen ja tai/ niiden tekemiseen johdattaminen, mielipiteen sivuuttaminen, negatiivinen palaute, negatiivinen sanallinen ja sanaton viestintä, myönteisen palautteen puute sekä suora ja tarkoituksellinen loukkaaminen ja haavoittaminen.

En ole varmaankaan ainoa, joka toivoo asiallista, totuuteen ja johdonmukaiseen argumentointiin perustuvaa puhe- ja keskustelukulttuuria, jossa tosiasiat ja mielipiteet erotetaan toisistaan. Puhe- ja keskustelukulttuurissa olisi toivottavaa muistaa ja ottaa huomioon antiikin klassiset hyveet: hyvyys, reiluus, oikeudenmukaisuus, rehellisyys, kunniallisuus, järkevyys, kohtuullisuus, kauneus ja rohkeus. Onneksi on toimijoita ja vaikuttajayksilöitä, jotka osaavat ottaa nämä seikat huomioon, myös ikävistä asioista totuudellisesti ja rohkeasti puhuessaan, keskustellessaan ja kirjoittaessaan. Se antaa puhekulttuurista huolestuneellekin toivoa siitä, että puhe- ja keskustelukulttuuri ei ole peruuttamattomasti rappiolla.. 

Lopuksi kerron kuulemani opettavaisen tarinan. 

Eräänä päivänä Sokrates törmäsi tuttuunsa, joka pysäytti tämän kertoakseen uutisen: 

”Sokrates, tiedätkö, mitä juuri kuulin eräästä tuttavastasi?”

”Hetkinen”, Sokrates sanoi. ”Ennen kuin alat kertoa, haluaisin, että läpäiset pienen testin. Sen nimi on kolmoissuodatintesti.”

”Kolmoissuodatin?” kysyi mies. ”Juuri niin”, Sokrates sanoi. ”Ennen kuin kerrot minulle, mitä olet kuullut tästä tuttavastani, kokeillaanpa suodattaa se, mitä aiot sanoa.”

”Ensimmäinen suodatin on Totuus. Oletko varmistunut siitä, että se, mitä aiot kertoa, on totta?”, sanoi Sokrates. ”En”, mies vastasi, ”Itse asiassa kuulin vain asiasta juuri…”. ”Hyvä on”, sanoi Sokrates. ”Toisin sanoen et tiedä, onko asia totta vai ei”

Sokrates jatkoi edelleen: ”Kokeillaan sitten seuraavaa suodatinta. Se on Hyvyys. Onko se, mitä aiot kertoa, tuon tuttavan kannalta hyvää?” ”Ei. Pikemminkin päinvastoin…”, mies aloitti. Sokrates keskeytti hänet: ”Eli haluat kertoa minulle jotakin pahaa tuttavastani, vaikka et tiedä, onko se edes totta.”

Mies meni hieman noloksi, mutta Sokrates jatkoi: ”Voit silti läpäistä testin, sillä kolmas suodatin on Hyödyllisyys. Onko sillä tiedolla, jonka aiot tuttavastani kertoa, minulle jotakin hyötyä?”

”No, ei oikeastaan”, mies vastasi.

Sokrates totesi: ”Jos kerran asia, jonka aiot kertoa minulle, ei ole välttämättä totta, eikä hyvää, eikä siitä ole minulle hyötyä, miksi edes kertoa siitä minulle?”

© Paula Hjelt-Putilin, 2020


Nainen, äänestä ja äänestä naista

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjesti 29.4.2019 keskustelutilaisuuden teemalla Onko EU myös naisten? Puhujina edustava joukko asiantuntijoita, mm. European Women´s Lobbyn pääsihteeri Joanna Maycock.


Europarlamenttiehdokkaiden paneelissa olivat Mia Haglund (vas.), Anna Jungner-Nordgren (r.), Tuulia Pitkänen (sd.), Mirja Vehkaperä (kesk.) sekä meppikonkarit Heidi Hautala (vihr.).

Mieleen jäivät mm. seuraavat seikat: EU-parlamentissa, 200 miestä naisia enemmän. Tämä vaikuttaa siihen, miten naisia koskevia päätöksiä tehdään. Naisten asema onkin EU:ssa heikentynyt, myös äärikonservatiivisten ryhmien ja populististen liikkeiden toimesta, jotka vetoavat ”perinteisiin arvoihin” ja ”kansalliseen etuun”. Puhujat ja panelistit totesivat naisten tasa-arvon taantuneen EU:ssa ja jäsenvaltioissa. Naisten työmarkkina-asema todettiin huonoksi (mm. palkat, urakehitys), ja vaadittiin naisten yrittäjyyden ja työelämän mahdollisuuksien parantamista. Myös seksuaali- ja lisääntymisoikeuksissa on parantamisen varaa.

Vähemmän kuin 1 % EU:n bujetista menee naisten oikeuksien ja aseman parantamiseen. Budjetoinnissa (EU ja valtiot) on otettava huomioon sukupuolivaikutukset ja naisten palvelut, mm. vanhemmuuden kustannukset, lasten hoito, ja turvakodit.

EU:n päätökset ja linjaukset vaikuttavat meihin kaikkiin, naisiinkin. Siksi nainen ja nuori nainen, äänestä EU-vaaleissa naista ja sukupuolten ja/ tai tasa-arvoa aidosti kannattavaa. Toivoo Paula Hjelt-Putilin

#naistenEU #naisjärjestöt


Joulutarina: Salaperäistä

Assertum toivottaa mukavaa joulunaikaa ja joulutunnelmaa jakamalla tämän Paula Hjelt-Putilin kirjoittaman joulutarinan sivuilla vierailijoille.

SALAPERÄISTÄ

”Kylläpä tuoksuu hyvälle”, ajatteli Joona.

Oli jouluaaton päivä. Joonan sieraimia hiveli miellyttävästi kuuseen ripustettujen ja perheen kanssa yhdessä leivottujen piparien tuoksu. Iso latvakuusi suitsutti tuoksusinfonian harmoniaan hyväilevän kirpeää aromiaan. Keittiöstä tulvahti tuoksukiehkura, jolla lanttulaatikko ilmaisi valmistumistaan. Joona rakasti tätä tuoksujen kimaraa, josta oli vahvat ja salaperäistä tunnelmaa luovat muistot menneiltäkin jouluilta.

Aamiaisella oli riisipuuroa. Joonalla oli puuron jäljiltä vielä kanelinmaku suussaan. Häntä oli onnistanut. Hän oli saanut puuroon kätketyn mantelin ja sai siksi toivoa salaisen toivomuksen. Kun hän oli isän kanssa joulukuun alussa kirjoittanut joulupukille lahjatoivomuslistaa, hän oli kirjoittanut sinne ”puhelin”. Isä oli ääneen aprikoinut, että onkohan liian aikaista hankkia kännykkä vain kuusivuotiaalle. Joona muistutti isää, että hän täyttää jo helmikuussa seitsemän vuotta. Nyt mantelin saatuaan Joona oli hiljaa mielessään toivonut omaa puhelinta. Ilmassa oli salaperäistä odotuksen tuntua.

Joona ripusti sisarensa Mirva-Maarian kanssa viimeisiä lasipalloja kuusen oksille. Joonaa harmitti kovasti, että hän ei niille ylemmille oksille yltänyt, ja hänen oli pakko pyytää isosiskoa ripustamaan ylempien oksien pallot, sillä isä ja äiti kielsivät Joonaa kiipeämästä tikkaille. Sen sijaan 14-vuotias Mirva-Maaria sai nousta tikkaille koristeluja viimeistelemään.

”Ärsyttävää! Ei ole reilua!” sanoi Joona

Mutta saipa Joona kuitenkin alhaalta ohjeistaa tikkailla tasapainoilevaa Mirva-Maariaa siitä, mikä pallo mihinkin oksanhaaraan laitetaan.

”Kultaiset, hopeiset ja valkoiset sinne syvemmälle, kun ne sieltä erottuu. Sit laita ne punaiset ja siniset ja muut tummat ulommille oksille ja oksien kärkiin” ohjeisti Joona asiantuntevuutta kokien tärkeästä tehtävästään.

”Mitä sä haluat joululahjaksi?”, Joona kysyi Mirva-Maarialta.

”Meikkejä ainakin”, huokaili Mirva-Maaria.

”Tyhmä. Et sä oo mikään aikuinen nainen, etkä äiti. Et sä saa meikkejä käyttää”, Joona tuhahti.

” Ite oot tyhmä, pikkujäbä”, vastasi isosisko.

”Hei, lapset, ei nyt haukuta ja nimitellä”, sanoi isä asialliseen sävyyn.

”Puhutaanpa nyt kauniisti, kun on joulukin”, tyynnytteli äiti.

Isä alkoi suoristella kuusessa olevia oikeita kynttilöitä, jotka olivat menneet vinoon, kun lapset olivat ripustelleet lasipalloja. Perheellä on tapana polttaa joulukuusessa myös eläviä kynttilöitä, silloin kun he ovat kuusen äärellä. Sammutuspeite ja vesiastia ovat aina käden ulottuvilla kätkössä. Turvallisuusriski kuusen kaatumiseen ovat myös liian alhaalle sijoitetut piparit. Nimittäin perheen koira, Skotlannin terrieri Lipsu, viralliselta nimeltään Lisbeth Cecilia af Ylätöyry, napsisi mielellään niitä pipareita. Lipsu onkin koettanut hyppiä ylöspäin niihin pipareihin yltääkseen, ja kerran oli kuusi kaatuakin, kun Lipsu hypätessään sai yhden piparin hampaisiinsa. Onneksi isä ehätti väliin. Ja olipa yhteen pipariin laitettu ripustuslanka liian lähelle reunaa, minkä seurauksena lanka uursi piparin reunan auki, ja niinpä se possupipari putosi kuusesta lattialle. Valpas Lipsu säntäsi oitis herkuttelemaan murentuneella piparilla. Sen jälkeen Lipsu päivysti toiveikkaana kuusen alla odottaen mahdollisesti vielä putoavia pipareita, haikeana kuusen yläoksille katsellen.

Kuusen koristelu oli loppusuoralla. Vielä aseteltiin ohuita hopeisia enkelinhiuksia kuusen kimmellykseksi ja koristelun viimeistelemiseksi. Äiti ja Mirva-Maaria olivat tarkkoja siitä, että enkelinhiukset sijoitettiin tasaisesti ympäri kuusta, mieluiten yksittäin eikä tukkoisina, lasipalloilta huomiota vievinä kimppuina. Piparivahti Lipsu väisteli kuusen juurella perheen erikokoisia jalkoja. Ikkunasta näkyi pimenevää taivasta vasten hiljalleen leijailevat lumihiutaleet. Joonan mielestä ne toivat selittämättömän, salaperäisen jouluviestin yläavaruudesta.  Joulukukat koristivat kotia. Kuusen, piparien, kukkien ja keittiöstä kantautuvien tuoksujen näkymätön pilvi loihti salaperäisyyttä, joka sai Joonan tuntemaan odottavaa jännitystä. Jännitys kihelmöi vatsanpohjassa sinne tänne lepattavina perhosparvina. Eikä Joona voinut olla ajattelematta joulupukkia, joka tulisi ruokailun jälkeen lahjoinensa. Mitähän niissä salaperäisissä lahjapaketeissa mahtaisi olla? Joonaa kuumotti ja odotus tykytti rintakehässä, käsivarsissa ja poskissa.

Vielä oli yksi perinteeksi muodostunut seremonia. Lamput sammutettiin, koti peittyi ääriviivattoman pimeyden vaippaan. Perhe muodosti käsi kädestä toisiaan pitäen jonon. Isä oli ensimmäisenä, ja piti äitiä kädestä. Äidin käsi piti otteessaan Mirva-Maarian kättä, Mirva-Maaria oli tarttunut Joonan väräjävään ja kosteankuumaan kätöseen. Isä johdatti perhejononsa valottomaan kylpyhuoneeseen, irrotti otteensa ja jätti perheensä pimeään odottamaan suljetun oven taakse. He kyllä tiesivät, että isä oli sytyttämässä joulukuusen aitoja kynttilöitä, elävää tulta. Mirva-Maaria ja äiti keskustelivat aterian tarjoamiseen liittyvistä asioista. Joona oli hieman turhautunut odotukseen ja nyki hermostuneesti Mirva-Maariaa hameesta.

”Kauanks tää vielä kestää?”, kysyi Joona. ”Mä en jaksa oottaa”.

”Viittisiks hei olla repimättä mun hameesta”, tokaisi Mirva-Maaria.

”Odotetaan ihan kaikessa rauhassa. Isällä ottaa aikansa, kun täytyy ne korkealla olevat kynttilätkin sytyttää, ja ne ensin ennen niitä alempia. Kyllä me kohta päästään täältä”, rauhoitteli äiti.

Yhtäkkiä kuului ryminää ja Lipsun lyhyt kimeä kiljaisu. Joona säikähti. Mirva-Maaria alkoi nauraa äänekkäästi.

”Mitä siellä tapahtuu? Onko kaikki okei?”, huusi äiti.

”Ei mitään hätää. Jalkani vain lipsahti tikkaiden askelmalta, ja alas tullessa astuin vahingossa Lipsun varpaille”, vastasi isä. ”Mutta nyt on valmista. Tulen hakemaan teidät.”

”Silmät kiinni ja tarttukaa taas toisianne kädestä”, sanoi isä. Hän avasi oven, tarttui ensimmäisenä vastaan ojennettuun käteen.

”Eikä saa kurkkia ennen kuin annan luvan.”

Isä ohjasi perhejonon olohuoneeseen, asetti kunkin seisomaan paikoilleen, ja ilmoitti: ”Nyt saa avata silmät.”

Ja he avasivat.

”Ooooh!”, sanoi äiti.

”Vuaude!”, sanoi Mirva-Maaria.

”U-peee, hie-no!” sanoi Joona.

Seremoniaan kuului ääneen ihastella elävin kynttilöin valaistua joulukuusta. Ja komealtahan se kuusi näyttikin, lähes kolmemetrisessä korkeudessaan, koristeineen, kimalluksineen, kynttilöineen ja valoineen.

Jouluaterian jälkeen äiti ja isä korjasivat ruuat pöydästä ja kiidättivät astiat tiskikoneeseen. Mirva-Maaria lähti viemään kynttilöitä mummin ja ukin haudalle. Joona katseli ikkunoista, joko joulupukkia näkyisi.

”Joona, voisitko sinäkin tulla tänne keittiöön auttamaan, niin päästäisiin nopeammin jatkamaan illan viettoa?”, äiti kutsui.

”Joo, tulen mä”, ilmoitti Joona joulupukin odotustuskissaan.

Pian keittiö saatiinkin siistityksi, ja he siirtyivät olohuoneeseen. Jonkin ajan kuluttua ulko-oveen koputettiin. Kaikki kiiruhtivat ovelle avaamaan, ja joulupukkihan se sieltä tuli. Pukki kutsuttiin lahjakoreineen olohuoneeseen. Pakollisten kysymysten ja vastausten jälkeen kiltiksi todettu Joona lauloi joulupukille laulun. Sitten pukki alkoi jakaa lahjoja. Joona hieman ihmetteli pukin olemusta. Hänen mielestään pukki oli laihtunut ja kutistunut viime vuodesta. Mutta ehkä se johtui vanhuudesta. Kyllähän mummikin oli kutistunut viimeisinä vuosinaan. Joona ihmetteli, että miksi se isä räpläsi kännykkäänsä. Ainahan se oli sanonut, että seurassa on epäkohteliasta näpelöidä puhelimen kanssa. Pukki oli jakanut lahjoja. Nyt hän nosti korista paketin, jossa oli Joonan nimi päällä, ojensi sen Joonalle – ja kas kummaa! Siinä samassa paketti alkoi piristä. Joona säikähti, näytti ensin kummastuneelta, mutta sitten hänen kasvonsa kirkastuivat ahaa-elämyksen innoittamaan hymyyn.

”Jesss!” huusi Joona. Hän alkoi vauhdilla repiä pakettia auki – ja mikä sieltä löytyikään. Matkapuhelin myyntipakkauksessaan. Joona kääntyi katsomaan hymyilevää isää, joka oli laskenut oman puhelimensa pöydälle. Joona loikkasi halaamaan isää ja äitiä, kumarsi sitten joulupukille ja sanoi: ”Kii-ii-tos.”

Lahjakori alkoi olla jo melkoisen tyhjä. Joulupukki kumartui nostamaan korin pohjalta viimeisiä paketteja. Ja mitä Joona silloin näkikään? Joulupukin turkinliepeen alta pilkahti Mirvaa-Maarian pitsimekon helma. Joonan ajatukset löivät hetken tyhjää. Sitten hänessä eteni pettymyksen sykkivä aalto. Joulupukki ei ollutkaan totta. Mutta hetken mietittyään hän ilahtui oivalluksestaan.

”Ahaa, Mirva-Maaria siis muka oli hautausmaalla” tuumi Joona ajatuksissaan. ”Ja nuo muut luulee, että en ymmärrä mitään. Mutta en kerro niille, et-tä m-mä tiedän. En kerro niille koskaan, paitsi ehkä joskus aikuisena. Jos joulupukki on ollut salaperäinen, niin kyllä minäkin osaan. Ha-haa, puijaan heitä”, ajatteli Joona ilkikurisesti.

Isä ja äiti kysyivät, miltä Joonasta nyt tuntuu.

”Täällä tuntuu ja tuoksuu salakähmäiseltä”, ilmoitti Joona hienoinen virne suupielessään.

 

© Paula Hjelt-Putilin, 2018