Nainen, äänestä ja äänestä naista

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjesti 29.4.2019 keskustelutilaisuuden teemalla Onko EU myös naisten? Puhujina edustava joukko asiantuntijoita, mm. European Women´s Lobbyn pääsihteeri Joanna Maycock.


Europarlamenttiehdokkaiden paneelissa olivat Mia Haglund (vas.), Anna Jungner-Nordgren (r.), Tuulia Pitkänen (sd.), Mirja Vehkaperä (kesk.) sekä meppikonkarit Heidi Hautala (vihr.).

Mieleen jäivät mm. seuraavat seikat: EU-parlamentissa, 200 miestä naisia enemmän. Tämä vaikuttaa siihen, miten naisia koskevia päätöksiä tehdään. Naisten asema onkin EU:ssa heikentynyt, myös äärikonservatiivisten ryhmien ja populististen liikkeiden toimesta, jotka vetoavat ”perinteisiin arvoihin” ja ”kansalliseen etuun”. Puhujat ja panelistit totesivat naisten tasa-arvon taantuneen EU:ssa ja jäsenvaltioissa. Naisten työmarkkina-asema todettiin huonoksi (mm. palkat, urakehitys), ja vaadittiin naisten yrittäjyyden ja työelämän mahdollisuuksien parantamista. Myös seksuaali- ja lisääntymisoikeuksissa on parantamisen varaa.

Vähemmän kuin 1 % EU:n bujetista menee naisten oikeuksien ja aseman parantamiseen. Budjetoinnissa (EU ja valtiot) on otettava huomioon sukupuolivaikutukset ja naisten palvelut, mm. vanhemmuuden kustannukset, lasten hoito, ja turvakodit.

EU:n päätökset ja linjaukset vaikuttavat meihin kaikkiin, naisiinkin. Siksi nainen ja nuori nainen, äänestä EU-vaaleissa naista ja sukupuolten ja/ tai tasa-arvoa aidosti kannattavaa. Toivoo Paula Hjelt-Putilin

#naistenEU #naisjärjestöt